Napenergia: Hova kerül a fel nem használt energia, ha nincs akkumulátor?

A napenergia napjaink egyik népszerűbb energiaforrása nem csak Európában, de világszerte is. 

Sokakban felmerül a kérdés, amikor napelemrendszer telepítésben gondolkolkodnak, hogy mi történik a fel nem használt napenergiával, ha nincs akkumulátor a rendszerben?

A kérdés nem is olyan butaság.

A napenergia használatával működő rendszerek által termelt energia mennyisége függ az évszaktól, az éghajlattól és a napi időjárástól is.

A napenergia használatával működő rendszerek által termelt energia mennyisége függ az évszaktól, az éghajlattól és a napi időjárástól is. ​

A napsütéses napokon a rendszer nagyobb mennyiségű áramot termel, mint amennyire szükség van.

Ha a rendszerhez akkumulátor is tartozik, a felesleges energia itt tárolódik, és később felhasználható

Na, de mi történik akkor, ha nincs akkumulátor?

Ha erre lehetőség van, akkor a hálózatra visszatáplálás a megoldás erre a kérdésre.

Ha a napenergia használatával működő rendszerhez nem tartozik akkumulátor, a felesleges energia visszatáplálódik az elektromos hálózatba.

Ez azt jelenti, hogy az általad termelt felesleges energiát más háztartások, vagy akár ipari fogyasztók használhatják fel. 

Ezzel nemcsak a környezetet óvod, de csökkentheted a saját energiafogyasztásodat is.

Sajnos vannak országok, ahol a felgyűlt napenergiát már nem lehet beszolgáltatni, így ezeken a helyeken akkumulátor hiányában a megtermelt energia elvész

A napenergia használatával működő rendszerek tehát akkor is hasznosak, ha nincs akkumulátor a rendszerben, de lehetséges a visszatáplálás. 

A felesleges energiát ugyanis ilyenkor be lehet szolgáltatni az elektromos hálózatba, ahonnan mások is felhasználhatják. 

A napenergia használata így nemcsak a környezetbarát energiaforrások iránti igényt elégíti ki, de hozzájárul a fenntartható fejlődéshez is.

Ha a szolgáltató nem ad lehetőséget az áram visszatáplálására, akkor mindenképpen érdemes akkumulátorban is gondolni. Hosszú- és rövidtávon egyaránt megéri! 

Kérdéseid vannak a napenergia felhasználásával kapcsolatban?
Ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot!

KERÜLJ VELÜNK KAPCSOLATBA

Kattints az alábbi gombra, és küldd el kérdéseidet!