Napelemes inverter – hogyan működik valójában?

A napelemeknek köszönhetően alakitjuk a napenergiát villamos energiává, úgyhogy ezáltal a környezetet is kíméljük.

A napelemeknek pozitív hatásai vannak a környezetet illetően, ezek az alábbiak:

Csökkentik a hálózatfüggőséget. Ennek tekintetében kisebb az igényed a hagyományos források, szén illetve földgázerőművek használatára.

A napelemek nem szennyeznek, nem termelnek üvegházhatású gázokat, így nagyon sokat segítenek a környezet kimélésében. 

Egy másik sajátossága a napelemeknek, hogy nem igényelnek vizet.

A hagyományos energiaforrásoknál, mint a szén, a földgáz és atomerőmüvek nagyon sok vizre van szükség a hűtéshez.

Ez azt jelenti, hogy napelemeket bárhol használhatunk, ott is ahol nehéz a vizhez való hozzáférés.

A napelemek újrahasznosíthatók, a következő elemekből épülnek fel: üveg, amelynek  95%-a újrahasznosítható, aluminium, melynek 100%-a újrahasznositható, cellamodulok, melynek 80%-a újrahasznosítható, illetve szilicium ostyak, melynek 85%-a hasznositható újra.

A napelemeknek ugyanakkor vannak kevésbé ismert, negativ hatásai is. Azt viszont elmondhatjuk, hogy a negativ hatások kisebb mértéküek mint a pozitivak.

A napelemekhez használt anyagokat a sziliciumot, kadmiumot, rezet bányászattal termelnek elő. Ezeket a folyamatokat kevésbé jellemzi hogy fenntartható módon végeznek, melyek környezeti problémákhoz vezethetnek. Ezeknek a nyersanyagoknak a kibányászása számos iparág számára fontos, ezért a vállalatok igyekeznek,hogy fenntartható módon végezzék.

Egy másik dolog, hogy akkumulátorokat gyakran használnak a napelemek által termelt energia tárolására, az akkumulátorok káros vegyi anyagokat tartalmaznak, ha ezeket az elemeket nem megfelelően áramtalanítjuk akkor a vegyszerek a környezetbe szivároghatnak.

Összeségében azonban kijelenthetjük, hogy a napelemek használatának előnyei nagymértékben meghaladják a hátrányait, segitenek megőrizni bolygonk egészségét.

Mielőtt napelemeket állitanánk fel, mindenképpen vizsgáljuk meg a környezetet, hogy olyan helyet válasszunk mely maximálisan kihasználja a napsütést.

 

KERÜLJ VELÜNK KAPCSOLATBA

Kattints az alábbi gombra, és küldd el kérdéseidet!

TOVÁBBI BLOGBEJEGYZÉSEINK